اضطراب و استرس، دغدغه فراگیر
سودابه هروی فرد، کارشناس تغذیه ی انصاف نیوز:
اضطراب و استرس، واژه هایی آشنا هستند که این روزها به طور فراگیر شنیده می شوند. شهرنشینی از عوامل مهم بروز این حالات به شمار می رود.
از دست دادن عزیزان، نگرانیهای مالی، کار زیاد، بیکاری و مشکلات اجتماعی از عوامل ایجاد استرس هستند. در مورد کودکان و نوجوانان اختلاف والدین، فشار تکالیف مدرسه و تصویر ذهنی بدن از عوامل رایج استرس هستند. پرکاری تیرویید و اعتیاد به مواد مخدر نیز از دیگر عوامل بروز اضطراب به شمار می روند.
علائم:
استرس موجب تضعیف سیستم ایمنی و در نتیجه ناراحتیهای خفیف از جمله سرفه و سرماخوردگی میشود. همچنین ممکن است موجب بروز اختلال در خواب شود که خستگی روزانه را در پی دارد.
سردرد، سوءهاضمه، ترس، تحریکپذیری و تپش شدید قلب، از دیگر نشانههای استرس هستند. همچنین استرس میتواند موجب کاهش اشتها و برعکس افزایش شدید میل به غذا شود. البته امکان بروز اختلالات خوردن در مورد کودکان دارای استرس، بیش از بزرگسالان است.
مواد غذایی مفید:
نان سبوس دار، غلات صبحانه، پاستا و برنج قهوهای، غنی از ویتامینهای گروه B هستند و مصرف این مواد غذایی موجب تقویت سیستم عصبی میشود. فیبر نامحلول موجود در این دسته از مواد غذایی به جلوگیری از یبوست و دیگر ناراحتیهای رودهای که در شرایط استرس تشدید میشود، کمک میکند.
میوهها و سبزیها حاوی ویتامین C ،E و ویتامینهای گروه B، کلسیم، آهن، روی، پتاسیم و مس، کاروتنوئیدها و بیوفلاوونوئیدها هستند. این دسته از ریزمغذی ها توانایی بدن در مقابله با بیماریهای قلبی، انواع سرطان و عفونتها را افزایش میدهد. بنابراین، مصرف روزانه ۵ واحد میوه و سبزی با رعایت تنوع توصیه میشود.
مواد غذایی نامطلوب:
برای پیشگیری از استرس، چربیها و روغنها باید به میزان نیاز مصرف شوند و مصرف غذاهای غنی از چربیهای اشباع به طور کامل محدود شود. این دسته از مواد غذایی شامل امعا و احشا، سوسیس و کالباس، لبنیات پرچرب و شیرینی ها است. همچنین، مصرف این غذاها باعث افزایش کلسترول و در نتیجه افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی میشود.
از سوی دیگر، مصرف بیش از حد غذاهای پرچرب موجب افزایش وزن میشود. وزن بالا نیز به نوبه ی خود منجر به بروز مشکلات فیزیکی و روانی و در نتیجه تشدید استرس میشود.
نوشابهها، قهوه و چای نیز از نوشیدنیهای تحریککننده ی سیستم عصبی هستند. دریافت بیش از حد کافئین که در این نوع از نوشیدنیها موجود است، منجر به لرزش، تعریق، تپش شدید قلب، اختلال تنفس و اختلال خواب میشود. البته کاهش دریافت کافئین باید به آرامی صورت گیرد تا از بروز عوارض احتمالی آن نظیر سردرد و خستگی جلوگیری شود. کاهش دریافت روزانه ی نوشیدنیهای حاوی کافئین به یک فنجان یا کمتر، علائم مورد اشاره را از بین میبرد.
انتهای پیام
