تابآوری صنایع غذایی در جنگ

مینا ایزدی در سایت اصفهان زیبا نوشت: «صنعتگران میگویند همه واحدهای صنعتی، چه در داخل شهرکها و چه خارج از آنها، بدون وقفه در حال فعالیت هستند. زنجیره تولید در حوزه غذا و سایر بخشها همچنان فعال است.
در شرایط جنگی، حفظ صنایع غذایی یکی از ارکان اصلی پایداری ملی و تأمین امنیت غذایی جامعه است. این امر نه تنها به معنای تداوم تولید مواد غذایی است، بلکه شامل حفظ زیرساختها، نیروی انسانی متخصص، و زنجیره تأمین پیچیدهای میشود که برای بقای جامعه حیاتی است.
در این شرایط دولت باید بوروکراسیها را کاهش دهد و از بخش خصوصی به عنوان شریک استراتژیک خود در تأمین امنیت غذایی استفاده کند. بخش قابلتوجهی از نیاز کشور از طریق تولید داخلی تأمین میشود. برای حفظ این روند، حمایت مستمر از کشاورزان، دامداران و تولیدکنندگان الزامی است از سوی دیگر نیز بازرگانان و تولیدکنندگان نیاز به حمایت دارند تا بتوانند مواد اولیه را سریعتر وارد و انبار کنند.
تا زمانی که در بخش تأمین و تولید مشکلی ایجاد نشود، بازار با هیچ بحران خاصی مواجه نخواهد شد. در شرایط کنونی بر اساس گزارشهای وزارت جهاد کشاورزی، ذخایر راهبردی کشور در خصوص کالاهای اساسی از جمله غلات مانند گندم، جو، ذرت، و همچنین نهادههای دامی، روغن، گوشت و سایر اقلام کلیدی از ماهها پیش پیشبینی و تأمین شده است. در حال حاضر بهمیزان کافی ذخیره در انبارهای استراتژیک وجود دارد که نیاز کشور را برای ماههای آینده پاسخگو خواهد بود.
وزیر جهاد کشاورزی اعلام کرده تأمین، تولید و توزیع کالاهای ضروری با نظارت کامل و سرعت بالا در حال انجام است و دولت برای ترخیص سریع کالاها و تأمین ارز مورد نیاز واردکنندگان اقدامات ویژهای را در دستور کار دارد.
قوانین و مقررات پدافندی رعایت شود
به طور قطع واحدی صنعتی تولید مواد غذایی باید در زمان جنگ نیز به فعالیت خود ادامه دهند تا از این طریق نیازهای کشور نیز برطرف شود بنابراین تعطیلی واحدهای صنعتی به بهانه جنگ غیر منطقی است اما برای پایداری در تولید نیازمند رعایت قوانین و مقررات پدافندی هستند. در شرایط کنونی ارتقای سیاستهای حفاظتی برای صنایع غذایی امری ضروری محسوب میشود.
ایجاد تدابیر پدافندی، همچون تخلیه مخاژه سوخت، توزیع استراتژیک نیروی انسانی و توسعه زیرساختهای مقاوم باید در اولویت برنامههای صنایع غذایی قرار گیرد. پدافند غیرعامل نهتنها تأمین امنیت نیروی انسانی را تضمین میکند، بلکه تداوم تولید و عرضه کالاهای اساسی را نیز ممکن میسازد.
یکی دیگر از عوامل مؤثر در پدافند غیرعامل صنایع، قطع کردن گاز و برق واحد تولیدی در زمان عدم فعالیت است. بسیاری از واحدهای تولیدی به دلیل اینکه انرژی بر هستند و مصرف سوخت بالایی دارند یا از برق به شدت استفاده میکنند این واحدها در زمان جنگ در معرض ریسک بالاتری نسبت به واحدهای دیگر قرار دارند، زیرا در این واحدها سیم کشی بیشتری وجود دارد. همچنین میزان خطوط لوله گاز در واحدی صنعتی انرژی بر نسبت به سایر واحدهای معمولی بیشتر است.
به همین دلیل برخورد هرگونه شی خارجی به تجهیزات این واحدهای تولیدی میتواند خطرآفرین باشد. بنابراین در زمانی که واحد تولیدی یا صنعتی فعالیتش به پایان میرسد باید نسبت به چک کردن سیستمهای شبکه برق و گاز بازرسیها انجام شد.
تأمین مواداولیه راهگشاست
دررابطه با اهمیت فعالیت صنایع غذایی در شرایط کنونی دبیر انجمن صنفی صنایع غذایی استان اصفهان به اصفهان زیبا میگوید: درصورتی که بتوانیم زیرساختهای تولید را حفظ کنیم و حمایتهای لازم را انجام دهیم و قفسه فروشگاهها را پر نگاه داریم امنیت غذایی مردم حفظ میشود سفره مردم نیز خالی نمیماند.
احسان مرادیان نژاد بیان میکند: حفظ زیرساختها اهمیت زیادی دارد، در این شرایط آب و برق و گاز صنایع غذایی باید تأمین باشد و مواداولیه ضروری مورد نیاز صنایع غذایی مانند آرد، نشاسته، گوشت و مرغ تأمین شود تا روند تولید حفظ شود و با کاهش تولید موادغذایی روبه رو نشویم.
مرادیان نژاد اذعان میکند: اگر تولید سیمان و فولاد کاهش یابد مشکل چندانی در شرایط کنونی ایجاد نمیشود ولی اگر تولید موادغذایی کاهش یابد امنیت مردم تحت تأثیر قرار میگیرد بنابراین دولت در شرایط کنونی حمایتهای لازم را انجام دهد.
ضرورت تأمین برق، آب و گاز صنایع غذایی
استان اصفهان با دارابودن بیش از ۹ هزار و ۸۰۰ واحد صنعتی فعال و ۲۷۰ هزار نفر اشتغال، رتبه نخست صنعت ایران را دارد. اصفهان صنعتیترین استان کشور است و باوجود برخورداری از تولیدکنندگان بزرگ و کوچک و متوسط نقش بسزایی در تولید کشور ایفا میکند.
در این میان، بخش زیادی از تولید اصفهان را تولیدکنندگان مواد غذایی برعهده دارند. اصفهان در تولید انواع غلات، آرد، محصولات کشاورزی، لبنیات، گز، شیرینی و شکلات، کنسرو و فرآوردههای گوشتی، شیر، تخممرغ، پرورش ماهی دارای واحدهای تولیدی پیشرو و ممتاز است.
چهار کارخانه بزرگ صنایع غذایی کشور که صادرات زیادی دارند در اصفهان قرار دارند و همه این آمارها بیانگر ظرفیتهای بالای این دیار در صنایع غذایی است. در این شرایط صنعتگران اصفهان خواستار جلوگیری از قطعی برق و گاز واحدهای تولیدی هستند تا بتوانند میزان تولید را حفظ کنند. اگر برق این شهرکها قطع شود، تابآوری آنها بسیار کمتر از بنگاههای بزرگ خواهد بود.
رسول حریرچی، مدیرعامل شهرک صنعتی مورچهخورت به اصفهان زیبا گفته است «قطع برق برای صاحبان صنایع، به منزله این است که اسلحه یک سرباز را در میدان جنگ از او بگیرند و بگویند با دشمن مبارزه کن.»
انتهای پیام