جدال کشاورزی با بروکراسی در گلستان

مهران موذنی در روزنامه گلشن مهر (گلستان) نوشت: «یکی از معضلات و مشکلات همیشگی جامعه ایرانی درگیری با کاغذبازی اداری یا بروکراسی افسار گسیخته ای است که در همه لایه های زندگی ایرانی نشت کرده است و به گونه ای تمام زندگی ایرانیان را متاثر نموده است، این تاثیرگذاری اینک به گفته مسوولان کشاورزی گلستان به کشاورزی نیز خسارت وارد کرده است و باعث شده است در بخش‌های مختلف پیشرفت و توسعه کشاورزی در گلستان لطمه ببیند. در این باره رئیس سازمان جهاد کشاورزی گلستان می گوید: حوزه‌ی گردشگری کشاورزی نیاز به قوانین جدید دارد. محمد برزعلی، صبح یکشنبه در همایش گردشگری کشاورزی به میزبانی مزرعه‌ی گردشگری فانوس جنگل با تاکید بر تسهیل‌گرایی گفت: در حال حاضر معافیت از عوارض بخش اعظمی از بوم‌گردی کشاورزی را در بر نمی‌گیرد. امروز اگر شخصی حقیقی یا حقوقی قصد داشته باشد یک منطقه به وسعت ۵ یا ۸ هزار متر را به بوم‌گردی تغییر کاربری دهد، باید به مقدار ۸۰ درصد ارزش تغییر کاربری آن زمین را به عنوان عوارض پرداخت کند، چنین فشارهایی که جلوی توسعه را می‌گیرند، نیاز به بازبینی دارند. وی ضمن اشاره به ارزش‌گذاری برابر محصولات ارگانیک با دیگر محصولات ادامه داد: کشت محصولات ارگانیک از کارهایی است که در مزارع کشاورزی شرق استان انجام می‌شود. محصولات ارگانیک در تمام دنیا دارای قیمت بیش‌تری از باقی محصولات است.

اگر یک کشاورز محصولی ارگانیک را با آن شرایط و با آب و هوای استان ما تولید کرده و بخواهد با قیمت بالاتری به فروش برساند، قیمت مصوب به او چنین اجازه‌ای نخواهد داد. این یکی از خلاهای قانونی ماست. برزعلی در نهایت بررسی حقوقی مسائل را برای حل مشکلات کنونی لازم دانست و گفت: چنین بررسی‌ای می‌تواند ما را از بوروکراسی اداری جدا کرده و فرآیند تسهیل‌گری را روان‌تر کند. مجتبی خیام نکویی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی در پیامی مکتوب به مناسبت برگزاری همایش گردشگری کشاورزی در گلستان عنوان کرد: توسعه‌ی گردشگری کشاورزی در مناطق دارای تنوع اقلیمی و ظرفیت‌های بالا، یکی از راه‌های تقویت نواحی روستایی است. گردشگری کشاورزی به عنوان راهبردی توانمند و دارای مزیت نسبی، می‌تواند موجبات تحول اقتصادی را از طریق کارآفرینی برای توسعه‌ی کسب و کارهای کوچک و متوسط فراهم آورد. وی افزود: در واقع گردشگری کشاورزی ویترین نمایش ظرفیت‌های بخش کشاورزی بر مبنای خلاقیت و نوآوری در عرصه‌های کشاورزی است…

قطعا این عرصه می‌تواند انقلابی در حوزه‌ی کاهش بیکاری، مهاجرت معکوس به روستاها و بهبود سطح رفاه کشاورزان و تولیدکنندگان را رقم بزند. خیام نکویی در پایان گفت: استان گلستان با توجه به پتانسیل‌های فراوان در بخش کشاورزی و گردشگری، وجود اقلیم مناسب (دشت، کوهپایه، مرتع، جنگل و دریا) و ظرفیت‌های بالای تولید محصولات کشاورزی (۹۲ نوع محصول)، تنوع فعالیت در زیرشاخه‌های بخش کشاورزی (گل و گیاهان زینتی، گیاهان دارویی، محصولات باغی،‌ دام و طیور و پرورش ماهی) می‌تواند یکی از مناطق مهم در توسعه‌ی گردشگری کشاورزی کشور باشد. امید است با برگزاری چنین همایش‌هایی شاهد توسعه‌ی بیش‌تر بخش کشاورزی باشیم.حامد پاک‌نژاد، رئیس پارک علم و فناوری گلستان نیز درباره‌ی ظرفیت‌های استان گلستان گفت: استان گلستان در کنار تنوع اقلیمی، تنوع خوبی نیز در حوزه‌ی کشت محصولات دارد. رونق گرفتن گردشگری کشاورزی در استان نیازمند تبلیغات و ورود شرکت‌های فناور، استارت‌آپ‌ها و شتاب‌دهنده‌های تخصصی در حوزه‌ی کشاورزی است.وی با امیدواری از تداوم برگزاری این همایش‌ها گفت: امیدواریم که برگزاری همایش‌های گردشگری کشاورزی ادامه یابد و شاهد تعداد بیش‌تری از این رویدادها باشیم. پاک‌نژاد عنوان کرد: با توجه به اینکه عمده‌ی جاذبه‌های گردشگری کشاورزی کشور در مناطق شمالی است، امید می‌رود همایش‌های بعدی با مشارکت ۳ استان شمالی انجام بشود.

هامان هاشمی، نائب رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران گفت: اگر فرهنگ میزبانی و استقبال از سرمایه‌گذار و گردشگر در استان وجود نداشته باشد، نمی‌توانیم از فرصت‌هایی که تحت تاثیر حضور مدیران و سرمایه‌گذاران شجاع به وجود می‌آید بهره‌مند شویم. وی اظهار داشت: بافت تاریخی گرگان از بزرگ‌ترین فرصت‌های گردشگری گرگان است. سال ۱۳۱۰ بافت تاریخی گرگان به عنوان اولین بافت تاریخی کشور ثبت شده. یعنی آن زمان چنین باوری وجود داشته که این میراث باید حفظ شود و در اختیار نسل بعدی قرار گیرد. این در حالی است که در سال ۱۴۰۲ مدیرانی درگیر مسئله‌ی مجوز تخریب و ساخت و ساز این بافت هستند. هاشمی در ادامه گفت: باغ فلاحت اولین باغ بوتانیک خاورمیانه است. باید از خودمان بپرسیم که تاکنون چقدر از این ظرفیت استفاده کرده‌ایم و چقدر این ظرفیت‌ها را می‌شناسیم؟

او افزود: گلستان رتبه‌ی دوم کشور از لحاظ جمعیت روستایی است. این ظرفیتی است که مدیران ارشد استان باید به آن توجه کنند و سازمان جهاد کشاورزی را تنها نگذارند. این یک مطالبه‌ی عمومی است. هاشمی خاطرنشان کرد: مدیران ارشد استانی یک بار برای همیشه تکلیف‌شان را با نگاهی که به کشاورزی و گردشگری کشاورزی دارند، روشن کنند. مهدی سقایی، رئیس موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی نیز در این همایش با تاکید بر محصول‌محوری گردشگری گفت: باید از نگاه جاذبه‌محوری عبور کنیم. جاذبه‌محوری به تنهایی نمی‌تواند گردشگری را شکل دهد. از این رو باید به سمت محصول‌محوری حرکت کنیم. وی اظهار داشت: عرضه به بازار تقاضا از دیگر مسائل حائز اهمیت است که باید از پیش فکری به حال آن کرده باشیم. سقایی خاطرنشان کرد: مهم‌ترین مسئله در گردشگری کشاورزی، تعریف گردشگر است. گردشگر کسی است که از یک مبدا با انگیزه‌های مختلف به یک مقصد سفر کرده و ۲۴ ساعت اقامت می‌گزیند. اگر مدت اقامت مسافر کم‌تر از ۲۴ ساعت باشد، نه گردشگر، بلکه بازدیدکننده است.

مجید زمانی، بنیانگذار مزرعه‌ی گردشگری توسکا گفت: برگزاری جشنواره‌ها و فستیوال‌ها می‌تواند پیشران گردشگری کشاورزی گلستان باشد. خداوند تمام زیرساخت‌های آن را از جمله تنوع اقلیمی و تنوع قومی برای ما ایجاد کرده. وی افزود: سرمایه‌گذاری در این عرصه اتفاق نمی‌افتد. سال‌هاست هیچ اتفاق جدیدی نیفتاده و هیچ سرمایه‌گذاری عمده‌ای صورت نگرفته. طوری که در نمایشگاه اخیر گردشگری، سرمان پایین بود.زمانی با تاکید بر نجات کشاورزی با گردشگری کشاورزی گفت: مزارع کشاورزی نباید به تفرجگاه تبدیل شوند. مزرعه‌ی کشاورزی محل احداث کافه و رستوران نیست. همچنین در پایان این همایش، از سه مزرعه‌ی فعال گردشگری کشاورزی استان تقدیر به عمل آمد.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا